Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak eğitim gören yaklaşık 19 milyon öğrenci için yeni eğitim öğretim yılı 9 Eylül’de başlayacak. Bu dönemde Türkiye’de devlet ve özel okullardaki ‘şişirilmiş notlar’ konusu ele alındı ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş’ın kaleme aldığı bilimsel makale Avrupa Eğitim Dergisi’nde yayımlandı. Makale, öğretmenlerle yapılan araştırmaya dayanarak, not enflasyonunu ve hormonlu notları detaylı bir şekilde inceliyor.
Araştırmada yer alan detaylara göre, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu notların şişirildiğine inanıyor ve öğrencilere yüksek not vermenin nedenleri arasında başarısızlıkları gizlemek, öğrencileri motive etmek, veli baskısı ve rekabet gibi faktörler öne çıkıyor. Bu durumun sonuçları arasında niteliksiz bireylerin yetişmesi, öğrencilerde bilişsel ve duygusal hasar oluşması, eğitim kalitesinin düşmesi ve adaletsizlik sorunları yaşanması gibi önemli etkiler yer almaktadır.
Yusuf Kızıltaş’a göre, notlara dışarıdan müdahale ‘hormonlu notlar’ olarak adlandırılmakta ve bu durum not enflasyonuna yol açmaktadır. Özellikle özel okullarda yaygın olan bu durum ‘not göçü’ne sebep olmakta ve öğrencilerin ve velilerin ulusal sınavlarda hayal kırıklığına uğramasına neden olmaktadır. Köy okullarında da yüksek not verme eğiliminin, merkezi okullarla rekabet ve dezavantajlı öğrencilerin desteklenmesi gibi amaçlarla olduğu belirtilmektedir.
Şişirilmiş notlar, diplomanın yani Ortaöğretim Başarı Puanının Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na giren adaylara etkisinin olduğu ve aynı netler alınmasına rağmen notlar nedeniyle sıralamalarda büyük farklar olabileceği vurgulanmaktadır. Bu durumun sadece öğrencileri değil, eğitim sistemindeki adaletsizlik ve şeffaflık sorunlarını da etkilediği belirtilmektedir. Önceki tarihlerde şişirilmiş notlar konusu ele alınmış ve önemli meselelerin altı çizilmiştir.