Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan hükümlere uygun olarak denetimleri ve cezaları artırmaya devam ediyor. Ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi veya farklı belgelerin kullanılması durumunda kesilecek cezaların usul ve esasları belirlendi. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak Resmi Gazete’de yayımlandı.
Belirlenen kurallara göre, belirli belgelerin yılda birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcı ve satıcıya her tespit için artırımlı şekilde vergi cezası uygulanacak. Örneğin, fatura düzenlememenin asgari ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira iken, bu tutar artarak ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira ve altıncı tespitten itibaren 100 bin liraya kadar yükselecek.
Belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu görevlerini yerine getirmemesi durumunda, alıcının durumu vergi dairesine rapor etmesi halinde ceza uygulanmayacak. Fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belge alması gereken kişiler belge almadıklarını 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse cezai yaptırım ile karşılaşmayacaklar.
Belge düzenlemeyenler ise 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya yasal belgelerin dışında başka bir belge sunulması ve alıcının durumu 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirmesi halinde alıcı ceza almayacak, ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.
Denetimlerde kayıt dışı faaliyet gösteren kişilere karşı da yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacak. Mükellefiyet tesis ettirilmeden faaliyet gösterenlere kesilecek cezalar da artırımlı şekilde tatbik edilecek. Ayrıca, dijital ortamdaki reklam ve benzeri bilgilerin eksik, yanıltıcı veya hiç bildirilmemesi halinde ayrı ayrı cezalar uygulanacak.
Bu düzenlemelerle Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede daha etkin bir şekilde denetim ve ceza uygulamalarını güçlendirmeyi hedefliyor. Yasa ve tebliğde belirtilen kurallara uymayan işletmeler ve bireyler, cezai yaptırımlarla karşılaşarak kayıt dışı faaliyetleri azaltmaya teşvik edilecekler.