1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Muğla’da Yenebilir İstilacı Balık Türleriyle Mücadele: İşte Yeni Tatlar!

Muğla’da Yenebilir İstilacı Balık Türleriyle Mücadele: İşte Yeni Tatlar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muğla’da, halkın istilacı balık türlerine ilgisini artırmak ve sayılarını azaltmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Denizlerdeki balık zenginliğini tehdit eden bu türler, özellikle Süveyş Kanalı’nın açılması ve derinleştirilmesi sonucunda Akdeniz Bölgesi’ne girmişlerdir. Bu istilacı balıklardan bazıları insan sağlığına zararlıdır ve dokunulduğunda yaralanmaya neden olabilirken, bazıları da yenildiğinde ölüme yol açmaktadır. Türk sularında yerli balık türlerini tehdit ederek popülasyonlarını artırmaktadır. Bu istilacı türler arasında balon balıkları da bulunmaktadır ve bu balıkların sayısının azaltılması için yakalayanlara ödül verilmektedir. Balon balıklarının derilerinden eşyalar üretilmekte ve zehirleri kimya sektöründe kullanılmaktadır. Bazı istilacı balık türleri ise insanlar tarafından yenilebilmekte ve bunun için çeşitli projeler geliştirilmektedir.

Akdeniz Koruma Derneği tarafından “Tadım etkinlikleri” düzenlenerek, istilacı balık türlerinin tüketiminin arttırılması hedeflenmektedir. Böylece, bu balık türlerinin popülasyonunun azaltılması ve yerli türlerin korunması amaçlanmaktadır. Bu tadım etkinliklerinde, balon balığı, çizgili barbun ve kılkuyruk mercan gibi istilacı balık türleri halkın beğenisine sunulmaktadır. Dernek yetkilileri, Süveyş Kanalı’nın açılmasının ardından istilacı balık türlerinin artışının gözlendiğini belirtmişlerdir.

Akdeniz Koruma Derneği, 2017 yılından itibaren kılkuyruk mercan ve lokum balığı gibi istilacı balık türlerinin tüketimini artırarak, ekonomiye kazandırmayı hedeflemektedir. Ayrıca, aslan balığı gibi diğer istilacı balık türlerinin tüketiminin artırılması ve restoranlarda tanıtılması için çalışmalar yürütülmektedir. Dernek yetkilileri, bu etkinliklerle amaçlarının istilacı balık türlerinin popülasyonunu azaltarak, yerli balık türlerinin korunmasına yardımcı olmak olduğunu belirtmişlerdir.

Muğla’da düzenlenen son tadım etkinliğine Akyaka yöresindeki restoran şefleri ve aşçıların da katıldığı, üç tür lokum balığı, çizgili barbun ve kılkuyruk mercan türünün tanıtıldığı bildirilmiştir. Akdeniz Koruma Derneği yetkilileri, balıkların tüketiminin artırılmasının istilacı türlerin popülasyonunun azalmasına ve yerli türlerin korunmasına katkı sağlayacağını belirtmişlerdir. Bu etkinliklerle halkın istilacı balık türlerini tüketerek alışkanlık edinmesi ve yerli türlerin yaşamasına alan yaratılması amaçlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Muğla’da Yenebilir İstilacı Balık Türleriyle Mücadele: İşte Yeni Tatlar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!