Gök bilimciler, Samanyolu Galaksisi’nin en büyük yıldız kümesi olan Omega Centauri’de, yıldız kütleli kara deliklerden oluşan birçok yeni örnek keşfetti. Bu küme, 17 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve 10 milyon yıldız barındırıyor; çapı ise 150 ışık yılı olarak ölçülüyor.
Araştırmacılar, cüce galaksilerin kalıntısı olan küresel kümelerin merkezinde orta kütleli kara deliklerin (IMBH) var olabileceğine dair teoriler üzerinde çalışıyor.
IMBH’ler, yıldız kütleli kara delikler ve süper kütleli kara delikler arasında yer alan bir “kayıp halka” olarak tanımlanıyor.
OMEGA CENTAURI’DEKİ GİZEM
Önceden yapılan çalışmalar, Omega Centauri’nin merkezinde Güneş’inkinin binlerce katı kadar kütleye sahip bir IMBH bulunduğunu ileri sürmüştü. Ancak yeni araştırmalar bu varsayıma farklı bir bakış açısı getiriyor.
İspanya’daki Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü’nden Andrés Bañares Hernández’in liderlik ettiği ekip, Omega Centauri’deki pulsarların ivmelerini inceledi. Pulsarlar, hızlı dönen nötron yıldızları olup, ivmelerindeki değişimler, çevresindeki kara deliklerin varlığına işaret edebiliyor.
KARA DELİK SÜRÜSÜ OLABİLİR
Analizlerin sonuçları, Omega Centauri’nin merkezindeki yıldız hareketlerinin, en iyi şekilde yıldız kütleli kara deliklerden oluşan bir sürü ile açıklanabileceğini ortaya koydu. Bu kara deliklerin, ölü büyük yıldızların çökmesiyle oluşan çekirdekler olduğu belirtiliyor.
IMBH İHTİMALİ HALA GEÇERLİ
Bu yeni bulgu, Omega Centauri’de bir IMBH olmadığı anlamına gelmiyor. Hem yıldız kütleli kara deliklerin hem de IMBH’lerin birlikte var olması muhtemel. Hatta yıldız kütleli kara deliklerin bir araya gelerek IMBH’ler oluşturabileceği düşünülüyor.
ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR
İngiltere’deki Surrey Üniversitesi’nden astrofizikçi Justin Read, “Omega Centauri’nin merkezinde hâlâ bir IMBH olabilir, fakat bu kütle olarak Güneş’in 6.000 katından daha az olmalı ve yıldız kütleli kara deliklerin bir grubu ile birlikte yer almalıdır.” ifadesini kullandı. Gök bilimciler, pulsarların ivmelerini inceleyerek Omega Centauri ve diğer küresel kümelerdeki kara delikler hakkında daha fazla bilgi toplamayı hedefliyor.