Yapay zeka teknolojilerinin hızlı bir şekilde gelişmesi, bu alanda kullanılan verilerin kaynağı ve telif hakları meselesinin de önemini arttırıyor.
ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Kanada’da telif hakkı ihlali iddialarıyla karşı karşıya kalmış durumda.
Beş büyük Kanada haber kuruluşu, OpenAI’nin yapay zeka modellerini eğitmek amacıyla haber içeriklerini izinsiz bir biçimde kullandığını öne sürüyor.
KANADA MEDYASI BİR ARAYA GELDİ
Kanada’nın önemli medya kuruluşları, OpenAI’nin yapay zeka modellerini eğitmek için makalelerini yasa dışı olarak kullandığı iddiasıyla güçlerini birleştirdi.
The Globe and Mail, The Canadian Press, CBC/Radio-Canada, Torstar ve Postmedia, 29 Kasım tarihinde OpenAI aleyhine yasal işlem başlattı.
MİLYAR DOLARLIK TAZMİNAT TALEBİ
Bahsi geçen grup, ChatGPT’yi eğitmek amacıyla yasadışı olarak kullanıldığını iddia ettikleri her makale için 20 bin Kanada doları (yaklaşık 14 bin 300 ABD doları) tutarında tazminat talep ediyor.
Eğer bu iddialar kanıtlanırsa, toplam tazminat miktarının milyarlarca doları bulabileceği ifade ediliyor. Medya kuruluşları ayrıca OpenAI’nin kendi makalelerinden elde ettiği kazancın bir kısmını kendilerine devretmesini talep ediyor.
Ek olarak, firma aleyhine içeriklerinin bir daha kullanılmaması için mahkeme kararı da talep ediyorlar.
OpenAI ise, modellerinin halka açık bilgilerle eğitildiğini ve yaratıcıların haklarına saygı duyma amacıyla adil kullanım ile uluslararası telif hakkı ilkelerine uygun hareket ettiklerini savunuyor. Ancak, bu savunmanın mahkemede ne kadar geçerli olacağı henüz netlik kazanmış değil.
YAPAY ZEKA VE TELİF HAKLARI TARTIŞMASI
Söz konusu dava, yazarlar, sanatçılar, müzik yayıncıları ve diğer telif hakkı sahiplerinin, üretken yapay zeka sistemlerini eğitmek için eserlerinin kullanılması karşısında OpenAI ve diğer teknoloji firmalarına açtığı davalardan oluşan artan bir listeye ekleniyor.
Bu yılın başlarında, ABD’de OpenAI’ye karşı The New York Times ve diğer medya kuruluşları tarafından benzer davalar açıldığı da bilinmekte.