1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Oruç, belirli eylemler gerçekleştirilirse bozulur. Bu eylemlerin bazılarında hem kaza hem de kefaret gerekirken, diğer bazıları sadece kaza gerektirir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oruçla ilgili merak edilen soruları açıklığa kavuşturmak amacıyla önemli bilgiler derlemiştir.

Oruçu bozan ve bozmayan durumlar aşağıda sıralanmıştır:

AŞI OLMAK VEYA İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruç, yemek, içmek ve cinsel ilişki gibi fiillerle bozulur. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediği için orucu bozmaz. Aşı da bu kapsamda yer alır ve orucu etkilemez.

Ancak, gıda veya keyif verici özellikteki enjeksiyonlar orucu bozar. Oruçlu olan kişiler, gıda ve vitamin iğneleri yaptırdıklarında ya da ağızdan aşı aldıklarında, damardan serum ve kan verilmesi halinde oruçları bozulur ve bu durumda kaza gerekmektedir.

ORUÇLU İKEN KAN VERMEK VE VÜCUDA KAN ALMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayında oruçlu iken kan veren kişinin orucu bozulmaz. Ancak vücuda kan almak, beslenme kapsamına girdiği için orucu bozar.

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Kendiliğinden gelen kusma, miktarı ne olursa olsun orucu bozmaz. Mideden ağıza yükselip tekrar mideye dönen durumlar da orucu etkilemez. Ancak, kişi kendi isteğiyle ağız dolusu kusarsa orucu bozulmaktadır.

Ayrıca, kustuğunu düşünerek yemeye ve içmeye devam eden birinin orucu bozulur. Böyle bir durumda, kefaret değil, sadece kaza gerekmektedir.

ORUCU KASTEN BOZMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Kasten orucu bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlık olarak değerlendirilmektedir ve büyük bir günah kabul edilir. Hz. Peygamber, bu şekilde davrananların kefaretle yükümlü olacağını belirtmiştir.

Oruç kefareti, 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Bu duruma gücü yetmeyen kişiler ise 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurmalıdır. Kefaretin yanı sıra, bozulan oruçların da kazası gerekir.

RAMAZANDA ORUÇLUYKEN YOLCULUĞA ÇIKAN KİMSE, YOLCULUK SEBEBİYLE ORUCUNU BOZARSA NE YAPMALIDIR?

Ramazanda sefer mesafesi (en az 90 kilometre) kadar bir yere gitmek üzere yola çıkacak olan kişi, geceden oruca niyet etmeyebilir. Ancak niyet ettikten sonra yolculuğa başlarsa meşru başka bir mazereti olmadığı sürece orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekmektedir.

Sefer, bir mazeret olduğu için kişi yolculuk sırasında orucunu bozar ise sadece kaza gerekecektir.

ORUÇ TUTACAK GÜCÜ OLDUĞU HALDE TUTMAYAN BİR KİMSE, BU ORUÇLARININ FİDYESİNİ VEREREK ORUÇ BORCUNDAN KURTULMUŞ OLUR MU?

Oruç fidyesi, oruç tutmaya gü

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Oruç Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!