Oto servislerinde görev alan kadın ustaların sayısı son derece azken, erkeklerin dahi zorlandığı oto boyama alanında çalışan Güler Caba, diğer meslektaşlarının takdirini kazanmaktadır.
İstanbul’da oto sanayinin önemli isimlerinden biri olan Güler Caba, yaptığı oto boyama işlemlerini “makyaj titizliği” ile gerçekleştirdiği için işinin titizlikle yürütülmesiyle biliniyor.
BİR ELİNDE ZIMPARA DİĞER ELİNDE BOYA TABANCASI VAR
Maslak’taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde görev yapan Güler Usta, elindeki zımpara ve boya tabancasıyla kendisine emanet edilen araçları ilk günkü görünümlerine kavuşturuyor.
GENÇLERE ÖRNEK
Azmi ve başarılarıyla takdir toplayan üç çocuk annesi Güler Usta, mesleklerini ve kariyerlerini inşa etmek isteyen gençler için de bir rol model haline gelmiştir.
Küçük yaşlarda çırak olarak başladığı mesleğinde kendini geliştirerek, hem lise hem de üniversite eğitimini tamamlayarak sektörde aranan ustalardan biri olmuştur.
Otomotiv sektörünün önde gelen firmalarında çalışmış olan Caba, Türkiye’nin yerli otomobil üretiminde de yer almak istediğini belirttiğinde, 1,5 yıl boyunca Togg fabrikasında görev aldı.
USTASI “HEVESİ GEÇSİN” DİYE YANINA ALDI
Güler Caba, işinin zor olduğunu ama çıkardığı eserlerin kendisini mutlu ettiğini ifade etti. Çocuk yaşta heyecanla çıraklığa başladığında kendisinin bile ustasının bu işi yapabileceğine inanmadığını aktardı. Caba, ustasının kendisini yanına almasının sebebinin o dönemki hevesi olduğunu belirtti: “Bana işi öğreten usta, ‘hevesi geçsin’ demişti. Ancak sonrasında baktı ki ben bu işi yapabiliyorum, hırs, azim ve mutluluk var, beni bırakmadı.”
“OKUMAZSANIZ SANAYİYE VERİRİZ” SÖYLEMİNİ ELEŞTİRİYOR
Bazı ebeveynlerin çocuklarına “okumazsan sanayiye veririz” söylemini eleştiren Caba, her mesleğin bilgili bir şekilde icra edilmesi gerektiğini, okuma ve bilgi edinmenin önemini vurguladı.
“YAPAMAZSIN” DİYENLERE İNAT USTA OLDU
Kadın olarak erkeklerin ağır bastığı bir sektörde çalışma zorluklarına değinen Caba, sıkça “Sen bu mesleği yapamazsın, gücün yetmez.” gibi söylemlerle karşı karşıya kaldığını aktardı.
“KENDİMİ ŞOFÖR NEBAHAT GİBİ HİSSEDİYORDUM”
Caba, kendi döneminde kadın istihdamının bu kadar yaygın olmadığını ve bu nedenle kendisini şoför Nebahat gibi hissettiğini ifade etti.
ERKEKLERDEN DAHA AZ ÜCRET ALIYORDU
Mesleğinin ilk yıllarında erkeklerle aynı işi yapmasına rağmen daha az ücret aldığını belirten Caba, o dönem erkeklere 800 lira verilirken kendisine sadece 500 lira ödendiğine dikkat çekti. “Kızsın, saçın uzun, aklın kısa, gücün yok” gibi bahaneler sürekli önüme serilirdi,” dedi.
Caba, tecrübe kazandıkça erkeklerle rekabet halinde olduğunu ve bu durumda kendisini bertaraf etmeye yönelik psikolojik baskılarla karşılaştığını da belirtti.
“SÜREKLİ TEMPO”
Sanayideki usta kimliğini evdeki anne rolüyle birleştiren G