1. Haberler
  2. Spor
  3. Palamut ve Hamsi: Gariban Balığı Bayramı!

Palamut ve Hamsi: Gariban Balığı Bayramı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024-2025 av sezonunda, denizlerde palamut ve hamsi bolluğu yaşandı, dar gelirli balıkseverler bu dönemde balığa doydu. 1 Eylül’de başlayan av sezonu sona erdi. 7.5 aylık süreçte yıllar sonra rekor seviyelerde palamut yakalandı ve bu durum, gelir düzeyi düşük olan bireylerin yüzünü güldürdü.
Sezonun başında uzman balıkçıların öngörülerine paralel olarak, 2025’in başına kadar bol miktarda avlanan palamut, tezgahları süslerken, uygun fiyatıyla kırmızı etin yerini aldı. Bir kilogram kırmızı et 700-800 TL arasında satılırken, 1 kilogramı aşan palamut balığı sadece 150-200 TL’den tezgâhlarda yer buldu. Bu dönemde halk, palamutu hiç bu kadar uygun fiyatla satın almamıştı.
1 Eylül 2024 itibarıyla artan palamut, ekim ve kasım aylarında tezgahlarda iriliğine göre 100 TL’ye kadar geriledi. Hatta kısa bir süreliğine 50 TL’ye kadar düştü. Gırgırlarla denize açılan balıkçılar, ağlarını yüzlerce kilogram palamutla doldurarak limanlara döndü. Balıkçılar, yıllar içinde bu kadar bolluk yaşanmadığını belirterek, hem kendilerinin hem de kısıtlı bütçeye sahip kişilerin mutlu olduğunu ifade etti. Önümüzdeki av sezonunda da palamut bolluğunun devam edeceği öngörülüyor.
Aralık ayının gelmesiyle birlikte Karadeniz ve Marmara Denizi’nde bolca avlanan hamsi, geçmiş yıllara göre oldukça uygun fiyatlarla satıldı. 2025’in ilk üç ayı boyunca hamsi, balıkçı tezgahlarında daha fazla yer aldı. Palamut, yerini hamsiye bıraktı. Önceki sezonlarda Karadeniz’i hızla terk eden hamsi, bu yıl Rus sularına kaymadığı için bol miktarda yakalandı. Geçtiğimiz yıllarda ise hamsi, avlanmanın ardından erken dönemde soğuk sulara göç ederek kıtlık yaratıyordu.
Bu sezon Karadeniz ve Marmara Denizi’nde yaşanan palamut ve hamsi zenginliğinin yanı sıra mezgit ve istavrit balığı da avlandı. Mezgit’in iriliği dikkat çekti. Uygun fiyatlarla satılan bu balıkların yanı sıra, barbunya, tekir, çinekop ve lüfer gibi diğer balıklar ise, fiyatları nedeniyle dar gelirli bireyler için ulaşılmaz olmaya devam etti. İlkbaharın gelmesiyle birlikte kalkan balığı mevsimi de açıldı. Ancak kalkanın kilogramı 1000-2000 TL arasında değiştiği için, birçok kişi için bu balığı satın almak neredeyse imkânsız hale geldi. İstanbul Boğazı’ndaki lüks restoranlarda dört kişilik bir aile kalkan balığı sipariş ettiğinde 30-40 bin TL ödemenin gerektiği biliniyor. Bu lüks alanlar, yalnızca yüksek gelirlilerin tercih ettiği mekanlar haline gelmiş durumda.
1 Eylül’e kadar sürecek av yasağı döneminde, özellikle Karadeniz’de mezgit ve kıraça gibi balıkların avlanması planlanıyor. Yetiştiricilikle üretilen levrek ve çipura gibi havuz balıkları da tezgahlarda yer alacak. Ancak bu balıkların, yemle beslenerek yetiştirilmesi nedeniyle palamut, hamsi, barbun ve kalkan balığı gibi lezzetli olmayacağı ifade ediliyor. Dar gelirli bireyler, bol ve ucuz balık için 1 Eylül’ü beklemek durumunda kalacaklar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Palamut ve Hamsi: Gariban Balığı Bayramı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!