Samsun’da Uyuz Vakalarında Artış: İl Sağlık Müdüründen Uyarı
Son günlerde Samsun’da uyuz vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor. İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, özellikle el parmak araları, bilekler, koltuk altları, dirsekler ve kasıklarda şiddetli kaşıntı şikayeti olanların vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği konusunda bir uyarıda bulundu.
Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, son günlerde artan uyuz vakalarıyla ilgili olarak yapılan bir değerlendirme toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık Müdürlüğü olarak, artışın nedenleri ve etkilenen bölgelerde yapılacak çalışmaları değerlendirdiklerini belirten Uras, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ile birlikte harekete geçtiklerini ifade etti.
Uras, yapılan değerlendirme toplantısında dikkat çeken iki önemli noktayı paylaştı. İlk olarak, hastaların yaşadıkları kaşıntıyı sıradan bir durum olarak gördüklerini ve birkaç gün içinde geçeceği düşüncesiyle hekime başvurmayı geciktirdiklerini belirtti. Bu durumun, hastalığın daha zor iyileşmesine ve bulaşma riskinin artmasına neden olduğuna vurgu yaptı. Halka yönelik bilgilendirme çalışmalarının bu noktada önemli olduğunu ifade eden Uras, vatandaşlardan erken teşhis için sağlık ekiplerine destek vermelerini istedi.
İkinci olarak, Uras, hastalığın bulaşma hızına dikkat çekti. Sıradan bir tokalaşma, kısa süreli vücut teması veya ortak kullanılan eşyalarla dakikalar içinde bulaşabilen hastalığın, özellikle geceleri şiddetlenen kaşıntıyla belirti verdiğini söyledi. Vatandaşlardan ricada bulunan Uras, bu tür belirtilerle karşılaşıldığında vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayarak, hastalığın erken tespiti ve tedaviye başlanmasının yayılımın hızla önlenebilmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Aile İçindeki Tedavi ve Hijyen Önlemleri Hayati Önem Taşıyor
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, uyuz vakalarındaki ikinci önemli konuya dikkat çekerek, hastalığın kontrol altına alınmasında ailelerin ve temas edilen kişilerin tedavi sürecine dahil olmamasının önemini vurguladı. Uras, yapılan toplantıda ortaya çıkan bu durumu “Hastalığın tanısı konulduktan sonra tedavi sürecine ailenin ve temas edilen kişilerin dahil olmaması, bu nedenle de kişi bazında kontrol altına alınan hastalığın, tedavi sürecine dahil olmayan temas edilen kişiler aracılığıyla bulaşmaya devam etmesi” olarak ifade etti.
Tedavi sürecinde birlikte kullanılan giysiler, çarşaflar ve havluların en az 60 derecede yıkanması, ütülenmesi ve yatak takımlarının birkaç gün havalandırılması gerektiğini vurguladı.
Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması, zemin ve mobilyaların elektrik süpürgesi ile temizlenmesi gibi hijyen önlemlerinin de hastalığın yayılımını engellemede önemli rol oynadığını belirten Uras, bu adımların birlikte atılması durumunda uyuz hastalığının yayılımına dur denilebileceğine inandığını ifade etti. Sağlık Müdürlüğü olarak Halk Sağlığı Hizmetleri ekiplerinin anlık olarak uyuz vakalarını takip ettiğini belirten Uras, halkın dikkati ve ortak çalışmanın vaka sayılarını azaltarak hastalığın ilimizin gündeminden hızla çıkmasını sağlayacağına inandığını dile getirdi.