Slovakya Başbakanı Robert Fico, Handlova’da gerçekleşen bir Bakanlar Kurulu Toplantısı’nı takiben silahlı bir saldırıya uğradı. Bu olay, siyasi arenada büyük endişe yarattı ve Fico’nun yaralanması, dünya genelinde siyasi liderlere düzenlenen suikastları bir kez daha hatırlattı. Bratislava’da yaşanan silahlı saldırıda, ülkenin üç dönemdir başbakanlık koltuğunda oturan Robert Fico yaralandı ve hayati tehlikesi devam ediyor. Saldırgan, Handlova’daki Kültür Evi’nde düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında binaya silahla ateş açtı. Emniyet güçleri, saldırganı kısa sürede etkisiz hale getirerek gözaltına aldı.
Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Temmuz 2022’de katıldığı seçim kampanyasında Nara kentinde silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Tokyo’nun merkezindeki Zojo-Ji Budist Tapınağı’nda az sayıda kişiyle basına kapalı bir cenaze töreni yapıldı. Suikast düzenleyen 42 yaşındaki Yamagami Tetsuya, eski Başbakan’ın Birleşme Kilisesi’yle bağlantısı olduğu inancıyla Abe’yi hedef aldı.
ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy, 22 Kasım 1963’te Dallas’ta uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Suikastın faili olarak yakalanan Lee Harvey Oswald ise gözaltındayken Jack Ruby tarafından öldürüldü. Resmi açıklamalarda Ruby’nin, Oswald’u bireysel tepki nedeniyle öldürdüğü ve herhangi bir örgütle bağlantısının kurulmadığı iddia edildi. Kennedy suikastı üzerinden geçen yaklaşık 61 yıla rağmen hala birçok soruyu içerisinde barındırıyor ve hakkında birçok komplo teorisi üretilen suikast, “Killing Kennedy” isimli filmle beyaz perdeye aktarılığı.
1964’ten suikasta uğradığı 25 Mart 1975’e kadar Suudi Arabistan’da krallık yapan Faysal bin Abdulaziz, ülkede bir dizi reformu hayata geçirdi. ABD’nin Yom Kippur Savaşı sırasında İsrail’e destek vermesi nedeniyle Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliği’nin petrol ambargosu kararı almasında ve tarihte “1973 Petrol Krizi” olarak bilinen olayda önemli rol oynadı. Kral Faysal, sarayında yeğeni Faysal bin Musad tarafından vurularak öldürüldü.
Güney Kore’de yönetimi ele geçiren Devlet Başkanı Park Chung-hee, 26 Ekim 1979’da kimliği belirsiz bir saldırgan tarafından restoranda silahla vurularak öldürüldü. Park’ı öldüren Kim Jae Kyu’nun ülkeyi demokrasiye kavuşturmak için işlediğini söylediği silahlı saldırı sonrasında ülkede siyasi karışıklıklar yaşandı. Park’ın vurulduğu gün, korumaları yanında değildi ve saldırgan kimliği belirsiz bir kişi olarak tanımlandı.
Eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır’ın ölümünden sonra Mısır’da iktidara gelen Enver Sedat, İsrail ile yakınlaşması nedeniyle suikasta kurban gitti. Sedat, 1981’de düzenlenen resmi geçit töreninde İslami Cihad Hareketi mensubu Mısır ordusu subayları Halid el-İslambuli ve arkadaşları tarafından kurşunlanarak öldürüldü. Sedat, “dindar Cumhurbaşkanı” olarak biliniyordu ve İsrail’i tanımak için çağrılara rağmen “hain” ilan edilerek öldürüldü.
Hindistan’ın ilk ve tek kadın Başbakanı olan İndira Gandi de suikasta kurban giden liderler arasında yer alıyor. Gandi, Sihlere ait “Altın Tapınak’a yapılan askeri baskının emrini verdiği iddiası nedeniyle 2 Sih koruması tarafından 1984’te vurularak hayatını kaybetti. Gandi’nin öldürülmesinin ardından Hindistan’da Sihlere yönelik saldırılar düzenlendi ve binlerce kişi hayatını kaybetti.
Eski İsveç Başbakanı Olof Palme, Güney Afrika’daki ırkçı rejimi eleştirmesi ve hem ABD hem de Sovyetler Birliği’ne karşı tavrı nedeniyle suikasta kurban gitti. Stockholm’un en işlek caddelerinden birinde eşiyle yürürken arkasından yaklaşan bir kişi tarafından 1986’da vurularak öldürüldü. Terör örgütü PKK’nın da şüphelileri arasında yer aldığı suikasta ilişkin birçok kitap yazıldı ve cinayete ilişkin soru işaretleri bugün hala devam ediyor.
Eski İsrail Başbakanı İzak Rabin de barış sağlanması için gösterdiği çabalar sonucu suikasta kurban gitti. Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşması’na imza atan Rabin, 1995’te katıldığı mitingin ardından İsrailli aşırı sağcı Yigal Amir tarafından silahla vurularak hayatını kaybetti. Suikastın ardından iki devletli çözüm olasılığı daha da zorlaştı.
Lübnan’ı “yeniden inşa eden siyasetçi” olarak bilinen eski Başbakan Refik el-Hariri, 2005’te başkent Beyrut’ta konvoyunun geçişi sırasında patlatılan bir ton bomba yüklü araçla suikasta kurban gitti. Hariri suikastından sonra Lübnan ciddi kutuplaşmaya sürüklendi ve siyasi istikrarsızlık ülkeyi derinden etkiledi. Pakistan’ın seçimle göreve gelen ilk Başbakanı Zülfikar Ali Butto’nun kızı olan Benazir Butto, yolsuzluk iddiaları nedeniyle alınan görevinden sonra 2007’de ülkeye döndüğünde suikasta uğrayarak hayatını kaybetti.
Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, 2021’de silahlı kişiler tarafından evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Türkiye’de eski Başbakan Bülent Ecevit ve Turgut Özal’a da suikast girişimleri oldu. Ecevit’e yönelik suikast girişimlerinden biri, 1977’de İzmir’de gerçekleşirken, Turgut Özal da 1988’de Ankara’da düzenlenen kongrede silahlı saldırıya uğradı. Suikast girişimleriyle Türkiye de siyasi tarihe tanık oldu.