Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), çiftçilerin doğal afetlere karşı korunmasını sağlamak ve tarımsal faaliyetlerini sürdürebilmelerine destek olmak amacıyla kuruldu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz yıl TARSİM çerçevesinde gerçekleştirilen ödemeler ve devlet desteği hakkında bilgiler paylaşarak, çiftçilerin korunmasına yönelik çalışmaların önemine dikkat çekti.
Bakan Yumaklı’nın aktardığı verilere göre, geçen yıl TARSİM altında 3,2 milyon poliçe düzenlendi. Ayrıca, 10,5 milyar lira tutarında devlet prim desteği sağlandı ve çiftçilere toplamda 12 milyar lira hasar tazminatı ödendi.
“2006’DAN GÜNÜMÜZE KADAR 27 MİLYON POLİÇE”
Tarım sigortalarının bitkisel ürünler, sera, büyük ve küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, su ürünleri, arıcılık ve gelir koruma gibi çeşitli başlıklar altında düzenlendiğini vurgulayan Yumaklı, “2006’dan bugüne 27 milyon poliçe için toplamda 34,5 milyar lira devlet prim desteği sağlandı ve 33 milyar lira hasar tazminatı ödendi. Üreticilerimizin emeklerini korumaya devam ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“EN FAZLA SİGORTA BUĞDAY, ARPA VE AYÇİÇEĞİNDE YAPILDI”
Yumaklı, geçen yıl en fazla TARSİM sigortasının Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Yozgat illerinde gerçekleştirildiğini belirtti. Sigortalanan ürünler arasında ise en çok buğday, arpa, ayçiçeği, fındık ve mısır öne çıktı.
EN FAZLA TEMİNAT “DOLU” İÇİN ÖDENDİ
Bakan Yumaklı, en fazla tazminat ödenen doğal afetlerin başında 3,7 milyar lira ile dolu, 1,8 milyar lira ile hayvan ölümleri ve 1,7 milyar lira ile don hasarının geldiğini aktardı. Diğer afet türleri arasında kuraklık 303 milyon lira, fırtına 286 milyon lira ve sel-su baskını ise 260 milyon lira ile tazminat ödemelerinde yer aldı.
Yumaklı, TARSİM’in sigorta kapsamının üreticilerin ihtiyaçlarını dikkate alarak sürekli genişletildiğini belirtmekte ve bu yıl içerisinde sigorta kapsamlarında yenilikler yapıldığını ifade etti.