Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ağustos ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu (UYP) verilerine göre, 2024 Ağustos sonu itibarıyla Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ve yükümlülükleri artış göstermiştir. Yurt dışı varlıkları, 2023 yılı sonuna göre yüzde 5,8 oranında artarak 351,9 milyar ABD doları olurken, yükümlülükleri yüzde 4,2 oranında artarak 679,0 milyar ABD doları seviyesine ulaşmıştır. Net UYP ise -318,6 milyar ABD dolarından -327,1 milyar ABD dolarına yükselmiştir.
Varlıkların alt kalemlerine bakıldığında, rezerv varlıkları 149,4 milyar ABD doları seviyesine yükselirken, diğer yatırımlar kalemi 130,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Diğer yatırımlar alt kalemleri arasında bankaların Yabancı Para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduatları 50,2 milyar ABD dolarına yükselmiştir. Yükümlülükler alt kalemlerinde ise doğrudan yatırımların piyasa değeri döviz kurlarındaki değişikliklerle birlikte 200,9 milyar ABD doları seviyesine çıkmıştır.
Portföy yatırımları 118,0 milyar ABD doları olarak kaydedilmiştir. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 34,7 milyar ABD doları olurken, DİBS stoku 13,9 milyar ABD doları, Hazine’nin tahvil stoku ise 42,7 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer yatırımlar ise 360,1 milyar ABD doları olarak kaydedilmiştir. Yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki Yabancı Para mevduatı azalırken, TL mevduatı artmıştır. Bankaların toplam kredi stoku yükselirken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku da artmıştır.
Bu verilere göre Türkiye’nin uluslararası yatırım pozisyonu, yurt dışı varlıklarının ve yükümlülüklerinin artmasıyla birlikte negatif bir seviyede devam etmektedir. Bankaların ve diğer sektörlerin kredi stoklarında yaşanan artışlar dikkat çekici bir noktadır. Tüm bu veriler, ülkenin uluslararası piyasalardaki durumunu gözler önüne sermektedir.