Ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram, siber suçlarla mücadelesini güçlendirerek, 2021 yılından bu yana faaliyet gösteren ve tahmini milyarlarca dolarlık işlem hacmine ulaşan iki büyük yasa dışı çevrimiçi pazar yeri olan Xinbi Guarantee ve Huione Guarantee’yi çökertti.
Çin merkezli bu platformların, siber dolandırıcılara hizmet sunarak 35 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğine dair iddialar bulunuyor.
Huione Guarantee, Telegram’dan kaldırıldıktan sonra tüm faaliyetlerine son vereceğini kesin bir dille açıkladı. Blockchain araştırma şirketlerinden Elliptic ise, bu iki pazar yerinin kapanmasının çevrimiçi dolandırıcılık faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyebileceğini öngörüyor.
Bu platformlar, çalınan verilerin satışından kara para aklama hizmetlerine kadar birçok yasa dışı işlemin yapılabilmesi için önemli bir altyapı sunuyordu.
HUIONE GROUP KARA PARA AKLAMA SUÇLAMALARIYLA KARŞI KARŞIYA KALDI
Huione Guarantee’nin sahibi olan Huione Group, ABD Hazine Bakanlığı tarafından “Amerikalılardan milyarlarca dolar çalan suç örgütlerini desteklemekle” suçlanmış ve bu nedenle ABD finans sisteminden men edilmiştir.
Ayrıca, grubun Kuzey Kore’nin siber saldırılarından en az 37 milyon dolar ve ‘domuz kesimi’ dolandırıcılığında da 36 milyon dolar akladığı yönünde şüpheler bulunuyor.
Telegram’ın bu pazar yerlerini kapatma kararının, ABD Hazine Bakanlığı’nın son uyarılarıyla doğrudan ilişkili olmadığı belirtilirken, Wired daha önce Telegram’ın dolandırıcılık amaçlı kripto para işlemlerini gerçekleştiren binlerce hesabın yasaklandığını bildirmişti.
Bir Telegram sözcüsü, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Dolandırıcılık veya kara para aklama gibi suç faaliyetleri uygulama şartları gereği yasaktır ve bu tür ücretsiz hizmetler tespit edildiğinde her zaman kaldırılmaktadır.” ifadesini kullandı.