Türkiye’nin sektöründe lider konumda bulunan ve İzmir’de düzenlenen AGROEXPO Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Tavukçuluk Fuarı’na katılan Türk firması, tarımsal ilaçlama ve yük taşıma drone’larını sergileyerek oldukça büyük bir ilgi topladı. Firmanın Genel Müdürü Gürhan Ünses, ithal edilen drone’lara alternatif olarak yerli imkanlarla üretim yaptıklarını belirterek, zirai drone kullanımının öneminden ve geleceğe dönük beklentilerinden bahsetti.
AGROEXPO Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Tavukçuluk Fuarı, Türkiye’nin sektöründe lider konumda olan ve bu yıl 19. kez İzmir’de organize edilmiştir. Fuar, tarım ve hayvancılıkla ilgili en son gelişmeleri ve teknolojileri sergileyerek, yerli ürünleri hem Türk hem de uluslararası ziyaretçilere tanıtma fırsatı sunmaktadır.
Fuar kapsamında yer alan firmalar arasında yer alan Konya’da kurulu olan bir firma, yerli imkanlarla zirai amaçlı iki farklı insansız hava aracı geliştirdi. Firma, fuar kapsamında ilk kez sergilediği ve yabacı ziyaretçilerin ilgisini çeken ilaçlama ve yük taşıma amaçlı drone’ları için birçok sipariş alarak oldukça başarılı bir başlangıç yapmıştır.
Firma Genel Müdürü Gürhan Ünses, drone’ların tarımsal faaliyetlerde kullanımının yaygınlaştığını, kendilerinin de yaklaşık 4 yıldır bu alanda çalışmalar yaptıklarını ve ithal edilen drone’lara alternatif olarak yerli imkanlarla üretim yaptıklarını belirtmiş ve zirai drone kullanımının gelecekte daha da artmasını beklediklerini dile getirmiştir.
Ünses ayrıca, firma olarak fuara iki farklı model ile katıldıklarını ve bu modellerin özelliklerinden bahsetmiştir. Yerli dronların ithal ürünlere göre daha hesaplı olduğunu aktaran Ünses, ayrıca sivil havacılık kısmında uçuş izinlerinde, tamamen yerli üretilmiş drone’ların lisanslandırılmaları, üzerindeki bulunan plakaların daha kolay şekilde alınabilmesi ve eğitimlerin daha kolay olmasının çiftçilerin yerli üretim ürünlerine ulaşmasını kolaylaştırdığını belirtmiştir.
Kargo drone’ların 60-70 kilogramlık ağırlıkları taşıyabildiğini ve firmalarının yılda 1200 insansız hava aracı üretebilecek kapasitede olduğunu da açıklamıştır. Firmanın bu ürünlerine yabancı ülkelerden de yoğun bir ilgi olduğunu belirterek, Azerbaycan, Moğolistan, Türkmenistan, Özbekistan, Irak ve İran’dan müşterilerin firmalarını ürünlerini talep ettiklerini ve Moğolistan’dan 10 tane sipariş aldıklarını ifade etmiştir.