Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), ülkelerin uluslararası akreditasyon kapsamlarını ve anlaşmalara yönelik değerlendirmelerini içeren bir rapor yayımladı.
Bu raporda Türkiye, akreditasyon alanında önemli bir başarı elde etti.
UNIDO’nun yayınladığı “2024 Yılı Sürdürülebilir Kalkınma için Kalite Altyapısı Endeksi Raporu”na göre, Türkiye, akreditasyon sıralamasında bir yılda beş basamak birden yükselerek 100 tam puan alarak zirvedeki ülkeler arasına girdi.
TÜRKİYE 100 TAM PUAN ALDI
Türkiye, 155 ülke arasında 100 tam puan ile zirveye yükselerek, akreditasyon alanında küresel liderler arasında yerini aldı. Bu başarı, Türk Akreditasyon Kurumu’nun (TÜRKAK) uluslararası kabul görmüş akreditasyon sistemleriyle tam uyum içerisinde çalıştığını gösteriyor.
TÜRKİYE, DÜNYA DEVLERİYLE AYNI ZİRVEYİ PAYLAŞTI
Türkiye, ABD, Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya, Fransa ve Hindistan gibi büyük ekonomilerle birlikte akreditasyon sıralamasında zirvede yer alarak, sürdürülebilir ve rekabetçi bir ekonomi için önemli bir adım atmış durumda.
BİR BAŞKA BAŞLIKTA 14. OLDU
Metroloji, standardizasyon, uygunluk değerlendirme, politika geliştirme ve akreditasyon gibi alanların değerlendirildiği raporda, Türkiye genel sıralamada iki basamak yükselerek 14. sırada kendine yer buldu.
“TÜRK ÜRÜNLERİ KÜRESEL PAZARDA ETKİN”
Türk ürünleri ve hizmetleri, uluslararası pazardaki etkisini artırmaya devam ediyor. TÜRKAK, 2 bin 115 farklı teknik uzmanlık alanında ve 133 bin 611 kapsamda sağladığı akreditasyon hizmetleri ile küresel arenada konumunu güçlendiriyor.
UNIDO QI4SD RAPORU
Bu rapor, ülkelerin kalite altyapı sistemlerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma konusunda nasıl bir rol oynadığını kapsamlı bir şekilde değerlendiriyor.
Kalite altyapı hazırlıkları, 5 ana başlık altında incelenirken, rapordaki veriler, çeşitli paydaşlardan elde edilen metodolojik bilgiler, geri bildirimler ve Uluslararası Kalite Altyapısı Ağı (INETQI) organizasyonlarıyla yapılan görüşmelerden ve UNIDO anketlerinden derlenmiştir.
Elde edilen bulgular, bir ülkenin kalite altyapı sistemi ile ekonomik ölçekleri arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.