Rusya Bilimler Akademisi’ndeki bir gök bilim araştırma ekibi, Spektr-RG (SRG) uzay teleskopu kullanarak evrenin en yüksek enerjiye sahip ve en parlak yapılarından biri olan 11 yeni aktif galaktik çekirdek (AGN) keşfetti.
Bu buluş, galaksilerin merkezlerinde bulunan süper kütleli kara deliklerin aktiviteleriyle ilişkili olan AGN’lerin daha iyi anlaşılmasına yönelik önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.
YENİ AGN’LER X-IŞINI VERİLERİ İLE BELİRLENDİ
Astronomy Letters dergisinde yayımlanan araştırmada, baş araştırmacı Grigory Uskov ve ekibi, gökyüzündeki çok sayıda X-ışını kaynağını inceleyerek yeni aktif galaktik çekirdekleri tespit etti.
Gök bilimciler, özellikle SRG’nin ART-XC teleskobu ile belirlenen ve daha önce tanımlanmamış X-ışını kaynaklarına odaklanarak bu keşfe ulaştı.
ARAŞTIRMA KAPSAMINDA 50’DEN FAZLA AGN TESPİT EDİLDİ
Kapsamlı çalışmaları sonucunda ekip, bugüne kadar 50’den fazla aktif galaktik çekirdek ve çeşitli kataklizmik değişkenin kaydını oluşturdu.
Son yayımladıkları makalede, ARTSS1-5 kataloğundan 11 AGN’nin daha optik olarak tanımlanıp sınıflandırıldığı, bu yeni keşiflerin Dünya’ya görece yakın konumda yer aldığı ifade ediliyor.
YENİ KEŞFEDİLEN AGN’LER SEYFERT GALAKSİSİ OLARAK TANIMLANDI
Yeni tanımlanan 11 aktif galaktik çekirdeğin X-ışını parlaklıkları, çağımızda AGN’ler için kabul edilen 2 ile 300 tredesilyon erg/s arasında değişiklik göstermektedir.
Bu bulgular doğrultusunda gök bilimciler, bu AGN’leri yedi adet tip 1, üç adet tip 1.9 ve bir adet tip 2 olarak Seyfert galaksileri kategorisine yerleştirdi.