1. Haberler
  2. Eğitim
  3. YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde İkinci Öğretim Programlarına Son! – İşte Detaylar!

YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde İkinci Öğretim Programlarına Son! – İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda önemli kararlar açıkladı. Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılarak yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlar getirileceğini belirtti. Bu değişiklikle birlikte, üniversitelerin gelecek planlamalarının buna göre yapılmasını beklediklerini ifade etti. Özvar ayrıca, kapatılan program kontenjanlarının istihdam odaklı yeni programlara aktarılarak 1 milyon kontenjanın korunduğunu vurguladı. Halihazırda 431,589 öğrencinin ikinci öğretimde olduğunu belirten Özvar, bu öğrencilerin hakkının saklı olduğunu açıkladı.

İkinci öğretim programları, çalışan ve gündüz derslere katılamayan öğrenciler için düşük puanlar nedeniyle tercih edilir hale gelmişti. Örneğin, birçok programda örgün öğretim ile ikinci öğretim arasında 50 puana yakın farklar bulunmaktaydı. Bu durumun önüne geçmek amacıyla YÖK, yeni kararlarına uygun olarak bazı programlardaki kontenjanları düşürme yoluna gitti.

Yapılan yeni düzenlemeler ile çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih, Türk dili edebiyatı programlarına sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceği belirtildi. Ayrıca, mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik gibi programlardaki kontenjan lar da ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda düşürüldü. Bu kararlar genel olarak olumlu karşılanırken, bazı eleştirmenler vakıf üniversitelerine ilginin artacağını belirttiler.

Eski ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ikinci öğretimin kaldırılmasını olumlu karşıladı. İkinci öğretimin bazı üniversitelerde sınavsız olarak ücret karşılığı alınması haksızlıklara neden olabileceğini vurguladı. Bu değişiklikle, bu tarz haksızlıkların önüne geçilmiş olacağı düşünülmektedir.

Öğrenim ücreti ödenen ikinci öğretimde öğrenciler, örgün öğretimden hiçbir farklılık bulunmamaktadır. Ancak öğrenim ücretleri öğrenciler arasında farklılık göstermekte olup, ders veren akademisyenler de ek ücret almaktadır. Bu düzenlemelerin amacı, hem eğitim kalitesini artırmak hem de öğrencilerin geleceğe daha hazırlıklı olmalarını sağlamak olarak açıklanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde İkinci Öğretim Programlarına Son! – İşte Detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Atakum Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!